dinsdag 11 december 2012

Honger! Met kerst?


Het thema van deze blog (honger) lijkt een vreemde kwestie om in deze donkere dagen voor kerst aan te snijden. Natuurlijk, het is een tijd om stil te staan bij het gegeven dat veel mensen in deze wereld nog steeds honger lijden. Do they know it’s Christmas? Natuurlijk, pas geboren kinderen hebben recht op een menswaardige start van hun leven. Radio 3 Serious request. Zie verder het kader onder deze blog!

Eric Berne, de grondlegger van de TA, gebruikte het woord ‘honger’ ook waar het gaat om een paar specifieke behoeftes van mensen. We hebben, zo meent hij, allemaal honger naar ‘erkenning’. In TA termen: ieder mens heeft ‘honger naar strooks’. Ieder wil ten diepste gezien en gehoord worden. Berne koos het woord honger om aan te geven dat strooks voor ieder mens een noodzaak zijn om gezond en gelukkig te leven. Deze behoefte wordt door veel mensen juist in de donkere dagen rond kerst sterk gevoeld. Wie kijkt er niet uit naar de komende feestdagen. Een aantal lezers zeggen nu zachtjes of hardop: Nou, ik niet! Of deze activiteiten een mens immers ook in mentaal opzicht voldoende voeden, hangt af van wat de ware aard is van al dat samenzijn gedurende de feestdagen.

De TA kent een mooi concept om inzichtelijk te maken wat mensen ten diepste aan het doen zijn met elkaar in die tijd. Mensen kunnen op diverse manieren de tijd benutten (structureren) rond en op de komende feestdagen. Of ze voldoende gevoed worden hangt daar van af. 
1. Je kunt je teruggetrokken gedragen: Wel aanwezig zijn maar niet of nauwelijks deel nemen. Jezelf niet laten kennen. Dit levert weinig tot geen strooks op! 
2. Bovengenoemde activiteiten kunnen ook een min of meer ritueel karakter hebben: Je zorgt dat alles loopt zoals het moet en zoals het vorige jaren ook liep. Je laat je niet verrassen. Dit levert vaak veel oude vertrouwde (weinig intensieve) strooks op.
3. Er kan ook heel wat afgepraat worden zonder dat er echt wat wordt gezegd. De tijd wordt verdreven tot je uitgepraat bent. De intensiteit van de strooks neemt toe, al blijven de gesprekken vaak aan de veilige – koetjes en kalfjes -  kant. 
4. Je kunt ook samen een activiteit ondernemen. Je kunt samen wandelen. Spelletjes spelen. Films kijken. Samen koken. Dit biedt vaak de mogelijkheid nog wat intensievere strooks uit te wisselen. Samen iets doen (koken bijvoorbeeld) is soms spannend. 
5. De reden waarom mensen soms opzien tegen deze dagen is dat er ook veel Spelmatig gedrag is. Spelpatronen worden benut om een echte ontmoeting uit de weg te gaan. De spanning is voelbaar. Elkaar echt in de ogen kijken is kwetsbaar en (te) veel mensen hebben leergeld betaald. Jammer, want een echte ontmoeting levert intensieve strooks op. Spel levert ook intensieve strooks op, maar vooral negatieve. Mensen verlaten de kerstnachtdienst, het kerstdiner, de nieuwjaar borrel met een rotgevoel. Hun honger is niet gestild. Jammer! 
6. Deze tijd van het jaar leent zich echter ook prima voor een echt goed gesprek, een mooie ontmoeting. Een samenzijn waarin jezelf laat kennen en andere leert kennen. Veel mensen schuiven aan met diep van binnen het verlangen naar intensieve erkenning van wie ze werkelijk zijn. Wie intimiteit wil beleven zal een risico moeten nemen. Doen! Intimiteit voedt.

De medewerkers van de TA academie wensen alle lezers van onze blogs
die feestdagen waar ze ten diepste naar verlangen

De TA academie sponsort – via conferentiehotel Kontakt der Kontinenten -  het project Join the pipe. Dit is een project dat er voor wil zorgen dat zoveel mogelijk mensen in deze wereld kunnen beschikken over schoon drinkwater. Zie: http://jointhepipe.org/nl Niemand in deze wereld zou moeten omkomen van honger en dorst.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten