donderdag 11 oktober 2012

Attachment before engagement

Vlak voor de zomer verscheen er een nieuw boek van de hand van TA coryfee George Kohlrieser onder de titel Care to Dare! Deze auteur leverde - vooral in de jaren 90 van de vorige eeuw - een fraaie bijdrage aan de opbouw van de TA gemeenschap in Nederland. Op verzoek van Marijke Wüsten en (wijlen) Joke van der Keuken gaf hij met grote regelmaat meerdaagse workshops in ons land. Ik heb er verschillende met veel plezier gevolgd. Hij maakte altijd indruk door binnen een half uur alle namen van de soms wel 40 deelnemers uit het hoofd te kennen. Voor George was dat meer dan een trucje. Wie zijn werk leest, weet dat de kern van zijn verhaal zit in het begrip 'secure base'. Ik heb dat ooit vertaald met 'veilige haven'. Voor ieder mens is zo'n secure base, zo'n veilige haven, een noodzaak om een gelukkig en succesvol leven te leiden. Kennen en (bij naam) gekend worden zijn dan fundamenteel.

In zijn boek definieert Kohlrieser een secure base als volgt:  a person, place, goal or object that provides a sense of protection, safety and caring and offers a source of inspiration and energy for daring, exploration, risk taking and seeking challenge. Het eerste gaat over de vraag of er voldoende gehechtheid (attachment) is aan mensen, plekken, doelen of andere zaken. Hij legt uit dat dat in organisaties en bedrijven cruciaal is voor medewerkers om ondernemend te kunnen (durven!) zijn. Het tweede stuk van deze definitie is net zo belangrijk, legt hij uit. A secure base is someone or something that inspires or brings forth energy within an individual. Wie de energie voelt weglopen in contact met zijn leidinggevende weet zeker: deze persoon is geen 'veilige haven' waar ik op terug kan vallen als het nodig is. Jammer, want het kan anders laat Kohlrieser zien. 

Al ruim voor dit boek van George Kohlrieser verscheen, kwam ik - via zijn website - de Australische organisatieadviseur Anthony Sork op het spoor. Hij maakt het thema 'hechting' centraal in zijn kijk op het functioneren van organisaties. Hij laat zien dat onveilig gehechte medewerkers niet brengen wat ze zouden kunnen brengen. En dat kost een organisatie of bedrijf veel geld. Lees ook het interview met Sork op deze blog. Attachement is een voorwaarde voor engagement. Veilig gehechte medewerkers zijn betrokken medewerkers!

De TA academie heeft het plan George Kohlrieser in 2013 naar Nederland te halen. Naast het gegeven dat deze TA professor aan het prestigieuze IMD in Lausanne een goed verhaal heeft, is hij ook uiterst goede spreker. Kijken of hij de namen van het grote aantal deelnemers nog binnen een half uur uit het hoofd kent. Vast wel.  


Geen opmerkingen:

Een reactie posten