zondag 17 juni 2012

TA management & organisatieontwikkeling


De basismodellen en de krachtige interventiemethoden die zo kenmerkend zijn voor de Transactionele Analyse (TA) zijn oorspronkelijk ontwikkeld in een psychosociale hulpverleningscontext. Eric Berne en zijn collega’s studeerden wekelijks op inzichten en aanpakken die cliĆ«nten uitnodigden minder afhankelijk en meer autonoom in het leven te staan. Al snel was er ook vanuit het onderwijs en vooral ook vanuit bedrijfsleven belangstelling voor de visie die in de zogenaamde San Francisco Seminars werd ontwikkeld. Directeuren, managers, organisatieadviseurs en teamcoaches meenden ook dat een hogere mate van autonomie onder medewerkers gunstig zou zijn voor het succes van hun organisatie.

Na het enorme succes van zijn boek Games people play, waarin Eric Berne ineffectieve communicatiepatronen onderzocht, schreef hij een TA boek over de complexe dynamiek in groepen en organisaties. In dit rijke boek, getiteld The structure and dynamics of groups and organisations, waarin hij een grote diversiteit aan inzichten en methodieken ontwikkelt, staat het idee van ‘grenzen’ centraal. Voor het gezond functioneren van groepen en organisaties is het van eminent belang dat grenzen gerespecteerd worden. Veel lastigheid in groepen en organisaties ontstaat doordat grenzen onvoldoende helder zijn of onvoldoende gerespecteerd worden. De externe hoofdgrens maakt duidelijk wie er tot de groep of organisatie behoort of niet. De interne hoofdgrens is de grens tussen leiderschap en lidmaatschap. De diverse interne nevengrenzen helpen groepsleden en medewerkers hun rol, taak en verantwoordelijkheid in (voortdurende) dialoog te onderzoeken. In de opleiding TA management & organisatieontwikkeling onderzoeken we samen met de studenten hoe gezond (of ongezond) de grenzen van rollen, taken en verantwoordelijkheden worden gemanaged. 

Het is voor een eerste (transactionele) analyse vaak zeer inzicht gevend op te merken hoe basale grenzen, die tijd en ruimte ordenen, worden gemanaged. Als deze grenzen onder druk staan, staan vaak ook andere grenzen onder druk. Hoe gaat men in jouw organisatie om met tijd? Beginnen bijeenkomsten op tijd? Eindigen ze ook op de afgesproken tijd? Is er respect voor de grens tussen werktijd en vrije tijd? Enzovoort. Worden de grenzen van de diverse ruimtes in jouw organisatie voldoende gerespecteerd? Kun je zomaar bij iedereen binnen lopen? Wordt er eerst op de deur geklopt of stormt ieder zo binnen? Is er ruimte om je terug te trekken? Enzovoort. Welk licht valt er vanuit jouw antwoorden op de vraag hoe andere grenzen (rollen, taken en verantwoordelijkheden) worden gemanaged?

2 opmerkingen:

  1. Daar kan ik mij zeker in vinden en de droom wordt dan werkelijkheid zoals wij ons bestaan ook tot werkelijkheid dromen

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. dit is een reactie op het blog over de cognitieve inventies, zie reactie aldaar
      ingrid

      Verwijderen