maandag 4 juni 2012

TA: eenvoudig, maar niet simpel


Van Transactionele Analyse (TA) wordt wel gezegd dat het een eenvoudig maar niet simpel model is. Veel studenten aan de TA academie ervaren dat ook zo. De diverse concepten waaruit de TA opgebouwd is, zijn toegankelijk en snel te begrijpen. Wie er mee kennis maakt, kan er eenvoudigweg direct mee aan de slag in de persoonlijke sfeer en in professionele praktijk. 

Zicht krijgen op ‘the big picture’, om het maar eens zo uit te drukken, blijkt echter minder eenvoudig. TA is een model dat complexiteit van intra-persoonlijke en inter-persoonlijke dynamiek op inzichtelijke wijze met elkaar verbindt. Het vraagt meer inspanning van studenten om het geheel te overzien en te doorgronden. Wie die moeite neemt krijgt met de TA een all inclusive model in handen om ingewikkelde vraagstukken te gaan begrijpen en – nog belangrijker – van handelingsperspectieven te voorzien. Zo ontstaat duurzame verandering en verbetering.

Bovenstaande ervaring zette een Amerikaanse TA professional, Susan Legender Clarke, er toe aan eens overzichtelijk in beeld te brengen wat er in de afgelopen halve eeuw door duizenden TA professionals zoal is geschreven. Dat leidt nu tot een magistraal werk: Clarke’s Dictionary of Transactional Analysis. Na de TAJ disk, waarin alle artikelen uit de Transactional Analysis Journal van de afgelopen 50 jaar zijn samengebracht, is er nu een op TA trefwoorden te raadplegen stuk TA gereedschap. Susan Clarke zoekt, mede ondersteund door onder andere de TA academie, nu fondsen om dit opus magnum uit te geven. Het lijkt te gaan lukken. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten